CERAMIDY
Ceramidy to związki chemiczne, z grupy lipidów obecne w warstwie rogowej naskórka. Głównym składnikiem Ceramidów są niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT. Stanowiące główny składnik spoiwa wypełniającego przestrzenie międzykomórkowe w warstwie rogowej naskórka, ceramidy z kwasami tłuszczowymi tworzą barierę wodno-lipidową naskórka. Ich główną cechą jest ochrona przed utratą wody i wzmagają jej wchłanianie oraz regulują przenikanie przezskórne. Wraz z wiekiem oraz pod wpływem działania czynników zewnętrznych ilość ceramid w skórze zmniejsza się. Ceramidy naskórka spełniają kluczową rolę w zatrzymywaniu wody przez skórę, również mają wpływ na właściwe nawilżanie włosów, ich elastyczność oraz sprężystość. Ceramidy są cennym surowcem kosmetycznym. Dzięki stosowaniu kosmetyków zawierających ceramidy, uzyskuje się lepsze nawilżanie skóry, emulsje wzbogacone ceramidami wskazują, że ich miejscowe zastosowanie, zarówno na nieuszkodzoną, jak i uszkodzoną skórę, zwiększa zdolność zatrzymywania wody w skórze, zmniejsza utratę wody poprzez naskórek, a zatem przywraca do normy zawartość wody w skórze oraz przyśpiesza jej regenerację. Zastosowanie ceramidów w wyrobach do włosów wzmacnia spoistość komórek włosa, modyfikuje właściwości jego powierzchni, czyniąc ją bardziej hydrofobową, zmniejsza straty białka podczas mycia, zwiększa odporność na szkodliwe działanie promieniowania słonecznego, a także poprawia wygląd włosów, nadając im gładkość. Preparaty kosmetyczne zawierające ceramidy doskonale chronią skórę i włosy przed niekorzystnym działaniem środowiska, jak również zmianami pojawiającymi się w związku z zachodzącymi procesami starzenia.



