Błędny login lub hasło !

Witamina C w kosmetyce

Dobrze nam znana witamina C, występująca obficie między innymi w owocach cytrusowych, jest związkiem szeroko stosowanym we współczesnej kosmetyce. Jakie pełni funkcje? Jest antyoksydantem, odpowiada za ochronę przed starzeniem się skóry, wzmacnia naczynia krwionośne, działa wybielająco na skórę, stosowana jest powszechnie w peelingach.

 


 

Ale po kolei. Pod względem chemicznym witamina C to nic innego jak kwas askorbinowy. Istnieje kilka izomerów (odmian strukturalnych) kwasu askorbinowego, a każdy z nich charakteryzuje się odmienną aktywnością witaminy. 100% aktywności witaminy wykazuje tylko kwas L-askorbinowy.

 

 

 

Kwas L-askorbinowy to substancja krystaliczna, doskonale rozpuszczalna w wodzie. Przypominam, że podczas zażywania witaminy C w suplementacji doustnej powinniśmy zapijać ją szklaną wody. Witamina C nie rozpuszcza się w tłuszczach!

 

 

 

Kwas L-askorbinowy jest szeroko rozpowszechniony w przyrodzie (nawet do 5% w owocach i zielonych częściach roślin). Jednakże mało kto wie, iż jego niewielkie ilości znajdują się również w ludzkim ciele. Najwięcej kwasu askorbinowego zawierają nadnercza i przysadka mózgowa, kwas askorbinowy znajduje się także w ludzkich łzach. Organizmy wielu ssaków potrafią samodzielnie wytworzyć pewne dawki witaminy C- stąd dodatkowe jej spożywanie nie jest im potrzebne, jednak człowiek w trakcie ewolucji utracił zdolność syntezy kwasu L-askorbinowego.

 

 

 

Jedną z niezmiennie ważnych biologicznych funkcji kwasu askorbinowego jest niszczenie wolnych rodników. Wolne rodniki to pojęcie bardzo modne w ostatnim czasie. Kiedy naukowcy odkryli obecność wolnych rodników w żywych organizmach, powody ich pojawiania się i fatalne skutki ich aktywności- zaczęto kłaść spory nacisk na ochronę antyoksydacyjną organizmu. Wolne rodniki są to bardzo reaktywne cząsteczki, zdolne do uszkodzenia pewnych struktur w organizmie. Antyoskydanty natomiast to związki, które likwidują wolne rodniki, lub też są w stanie niwelować efekty ich działania. Udowodniono naukowo, że witamina C, współgrając z witaminą E, potrafi w szybki i łatwy sposób neutralizować wolne rodniki.

 

 

 

Kolejnym ważnym działaniem witaminy C jest jej udział w tworzeniu kolagenu, czyli dobrze znanego nam białka, odpowiadającego za młodość skóry. Rola kwasu askorbinowego w formowaniu się kolagenu polega na przekształcaniu i łączeniu aminokwasów, skutkiem czego jest powstawanie kolagenu właściwego.

 

 

Witamina C jest silnym reduktorem, a co za tym idzie jest zdolna do degradacji tyrozyny. Tyrozyna to aminokwas, z którego powstaje ciemny barwnik skóry- melanina. Witamina C zatem rozjaśnia cerę i likwiduje, bądź ogranicza piegi i przebarwienia posłoneczne.

 

 

 

Witamina C stosowana jest obecnie powszechnie w kremach dla cery dojrzałej, w kremach ochronnych, rozjaśniających, nawilżających i detoksykujących dla skóry palaczek. Jej stężenie w takich kosmetykach wynosi 0,001%.

 

 

 

Obecnie nowością jest zastosowanie kwasu askorbinowego w peelingach. Tak zwany „EasyPeel” jest peelingiem do ciała, zawierającym spore dawki witaminy C, który skutecznie likwiduje rozstępy i pojędrnia skórę.

 

 

 

Witaminę C stosuje się w pastach do zębów i płynach do płukania ust jako środek zapobiegający parodontozie. Jest ona również czynnikiem łagodzącym skutki oparzeń słonecznych, ponieważ wpływa korzystnie na tworzenie się ciał odpornościowych w skórze.

 

 

 

Należy pamiętać, że witamina C to składnik kosmetyczny niemal tak stary jak sama kosmetyka. W końcu cudowne właściwości soku z cytryny były znane już przez kobiety w starożytności! Niestety, o ile teraz współczesna kosmetologia potrafi stabilizować kwas askorbinowy w kosmetykach, o tyle kiedyś witamina C dodawana do wielu preparatów kosmetycznych była w nich tylko i wyłącznie w momencie „przyrządzania”. Należy pamiętać, że kwas askorbinowy to związek bardzo nietrwały chemicznie! Witamina ta bardzo źle „znosi” światło i powietrze. Preparaty kosmetyczne zawierające witaminę C powinny być przygotowywane w temperaturze poniżej 40stopni C, bez dostępu tlenu i światła. Obecnie znaleziono sposoby na ustabilizowanie struktury chemicznej tej „kapryśnej” witaminy. Kwas askorbinowy jako witamina nierozpuszczalna w tłuszczach nie jest w stanie wniknąć w lipidowe struktury naszego naskórka. Dlatego coraz częściej stosuje się witaminę C w postaci mikronizowanej (rozdrobnionej), zamkniętej w liposomach (na temat liposomów opowiem w następnym artykule…). Chemicy stosują także stabilniejsze postacie kwasu askorbinowego np. fosforan askorbylu, czy palmitynian askorbylu.

 

 

 

Osobiście jestem wielką fanką witaminy C w kosmetyce. W wypadku skóry z pierwszymi zmarszczkami jest ona w stanie zdziałać cuda. Wzmagając odnawianie i produkcję kolagenu w skórze, jest ona bezpośrednio odpowiedzialna za sprężystość, elastyczność- czyli młody wygląd cery. Działa na cerę rozjaśniająco i energetyzująco, niwelując objawy zmęczenia. Usuwa różnego rodzaju plamy i przebarwienia, pomaga przy cerze naczyniowej. Zapewnia skórze efektywną ochronę przed atakiem wolnych rodników.

 

 

Autor: Mgr Monika Świrydowicz, kosmetolog

 

 


5.00 / 5 oddano 1 głosówZaloguj się by oddać głos!

Oceń artykuł

Dla kobiet

Dla mężczyzn

Twój poradnik

Szukaj salonu

Twoje ABC

Kontakt

Korzystanie z portalu oraz forum oznacza akceptację regulaminu portalu i regulaminu forum
Copyright (c) 2009 - 2010 twoja-kosmetyczka.pl